Impremta online, tot el que has de saber

D’un temps ençà quan fem una cerca a Google han aparegut a Internet un nombre cada vegada més gran d’empreses que responen a la recerca de les paraules clau “impremta online”. Internet, la globalització i les grans millores en mètodes de packaging i serveis de transport han contribuït al fet que els serveis que abans oferia una impremta tradicional localitzada més o menys per proximitat i servei, siguin substituïts pels serveis d’una impremta online, indiferentment del lloc on es trobi. D’aquesta manera assistim a poc a poc a la desaparició en els últims anys dels petits tallers d’impremta que oferien un servei local atès que la competència en preu i qualitat que ofereix la gran impremta online s’imposa al petit impressor. Preu i qualitat segur que són bases molt importants per a la impremta online, però assessorament, servei, consultoria, postvenda, .. això també ho pot oferir una impremta online? anem a veure-ho detalladament.

Impremta online per a empreses, professionals, o client final. Serveis diferents per a clients diferents

Una primera segmentació dels serveis que ofereix la impremta online seria diferenciar pel seu tipus de client:

  • Impremta online per a professionals
  • Impremta online per a empreses

Les impremtes que estan orientades a professionals, dissenyadors, altres impremtes, agències de publicitat, etc., normalment tenen un accés restringit al seu web, són menys informatives i més pràctiques, les comandes poden ser més complexos ja que la persona que fa la comanda té els coneixements necessaris per a realitzar-lo. Tenen un contacte més o menys directe amb el professional a través de fires del sector com  C!Print o Graphispag o bé amb visites de comercials ja que el nombre de clients és molt menor que en el cas de les impremtes en línia orientades a client final, en canvi el nombre de comandes per client és molt més gran. Van per feina i com el client és professional no requereixen de molt personal per donar explicacions ni tampoc perden el temps amb arxius no vàlids.

La impremta online per empreses, seria l’opció més interessant per a totes les petites i mitjanes empreses que volen beneficiar-se de totes les prestacions, preus i serveis de les impremtes en línia, amb un servei personalitzat a mida que cobreixi qualsevol possible incidència i en el qual el assessorament i servei post venda sigui de confiança.

Finalment les impremtes en línia per a particulars disposen de llocs web més il·lustrats ja que el contacte amb el client és a través del web exclusivament. Normalment tenen més arxius d’ajut de com preparar arxius, però es troben constantment amb problemes en la pujada d’arxius per a la impressió ja que l’encarregat de realitzar l’art final no té els coneixements per a això.

La recomanació és que l’encarregat de la compra a la impremta online ha de ser un professional, ja sigui un dissenyador gràfic de la mateixa empresa, la agència de publicitat o l’estudi de disseny extern que gestiona la comunicació de l’empresa. En el cas dels particulars, si no tenen els coneixements suficients hauria aconsellar per algun conegut que els tingui si volen evitar sorpreses en rebre el material imprès.

Impremta online local, nacional, europea … o xinesa?

La següent disjuntiva que ens trobem en escollir una impremta online és la ubicació de la mateixa ¿Això és important? Realment si la web està en el nostre idioma i el material ens l’envien a l’oficina ¿és important on estigui localitzada la impremta en línia? La resposta és SÍ.

Pots treballar amb una impremta en línia de Itàlia, França o Alemania amb servei de lliurament a Espanya, però no saps si el resultat cobrirà les teves expectatives. Normalment les impremtes en línia d’alt volum tenen un parc de maquinària envejable al costat d’un equip molt professional, de manera que el nivell de qualitat serà satisfactori en qualsevol cas. Una altra cosa molt diferent és la comunicació. Aquí si que podem tenir problemes amb un taller estranger, ja que tant a nivell d’informació i pre-impressió podem trobar-nos amb mancances difícils de resoldre. Un altre punt conflictiu pot ser el servei post-venda, la majoria d’impremtes en línia i sobretot les europees tenen els departaments de reclamació a través d’un formulari web, cal enviar fotografies explícites i esperar que decideixin sobre la incidència una possible solució.

El treballar amb impremtes en línia en Asia pot resultar interessant en casos de producció a mida de grans volums de llibres, amb una intervenció en manipulació important com relleustroquelats o enquadernats, en els quals la importància del termini d’entrega no és primordial.

Tipus d’impremta en línia per maquinària: Impremta offset

Pel tipus de treball i maquinària podem classificar a les impremtes en línia per:

  • Impremta online òfset: El sistema es denomina òfset perquè reprodueix la impressió de forma indirecta, uns rodets mullen les zones que no s’imprimeixen del cilindre amb aigua que repel·leix la tinta. És la impremta tradicional, amb tinta i la que millor qualitat aconsegueix. Per exemple, les revistes i catàlegs en quantitats superiors a 250 exemplars s’imprimiran en òfset o també flyers en volums importants de producció. En la impremta online és habitual la impressió agrupada en òfset. Consisteix a agrupar molts treballs de les mateixes característiques en planxes d’impressió grans, de fins a 100 × 140 cm de manera que els costos inicials per planxa es redueixen substancialment i és en aquesta peculiaritat on les impremtes en línia han aconseguit una venda sense competència, amb un gran volum de comandes poden vendre un producte per 30€ que en impressió individual tindria un preu de 300€, d’aquesta manera, com comentàvem anteriorment, el petit impressor no ha pogut competir  i o bé va acabar tancant, reconvertint-o bé acaba sent un client més de la impremta en línia per als treballs que no pot realitzar a aquest preu.

Impremta digital i impremta gran format

  • Impremta online digital: Dins d’aquest sistema podem trobar dos grans grups, les que s’equipen amb maquinaria d’impressió per pigment pols, tòner o bé les que disposen de Premses digitals HP Indigo. Aquestes últimes aconsegueixen una qualitat pràcticament igual a l’òfset, amb uns costos en tirades curtes, molt menors a l’offset.
  • Impremta online gran format: En aquest apartat podem diferenciar en maquinària de bobina tipus plotter per a la impressió de pancartes, lones, papers fotogràfics, etc. i les màquinas planes UV per a impressió en gran format rígid, com cartró ploma, PVC rígid, etc.

Impremta online a Europa L’IVA és desgravable?

Si no estàs donat d’alta com a operador intracomunitari, la factura d’una impremta online europea tindrà l’IVA corresponent d’aquest país i NO HO POTS DESGRAVAR. Cal anar amb compte amb això.

Has d’estar donat d’alta com a operador intracomunitari a Hisenda i amb un NIF operatiu al VIES per poder comprar a Europa sense el càrrec d’IVA, després hauràs de fer les declaracions trimestrals del model 349 on es reflecteixin aquestes operacions. En cas contrari has de pagar l’IVA del país i no el pots desgravar.

Per això és recomanable treballar amb impremtes que encara que produeixin a l’estranger tinguin la seva seu a Espanya i emetin factures amb IVA espanyol o bé optar per una impremta online espanyola, bé en una impremta a Madrid, o bé en una impremta a Barcelona o a altres ciutats espanyoles .

Com preparar arxius per a la impremta online

Primer de tot hem de dir que sabater a les teves sabates, si no tens uns mínims coneixements de disseny gràfic és possible que encara que arribis a realitzar una comanda, el resultat no sigui satisfactori, de manera que sempre et recomanarem que  l’art final sigui realitzat per un dissenyador gràfic i amb programes de disseny gràfic, ja siguin comercials com els de Adobe o una opció gratuïta eficaç i online és Canva

A partir d’aquí, a la impremta online tindràs èxit amb aquestes característiques d’arxiu o art final:

  • Tipus d’arxiu: Preferible PDF, encara que algunes admeten JPG. Compte amb les transparències, sobreimpresions i densitat de tinta.
  • Sagnat: 2 mm, en la majoria no requereixen de creus de tall
  • Format: el de l’arxiu a imprimir, si són fullets plegats sempre amb l’original obert
  • Perfil de color: CMYK
  • Resolució 300 ppp o 150ppp per a gran format

Amb aquestes característiques no tindràs problema a la majoria d’impremtes en línia, encara que és preferible que optis sempre per l’opció “assistida” o “amb revisió” ja que l’opció automàtica passa a producció sense cap revisió i el resultat pot ser inesperat.

Leer este artículo en castellano

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.